Workshops

Beeldend kunstenaar Jolanda Hartog geeft workshops aan volwassenen en kinderen, diverse soorten groepen en is ook inzetbaar bij organisaties voor creatieve teambuilding. Neem contact op om te overleggen.

Neem contact op voor meer informatie

Workshops

Jolanda Hartog kan verschillende soorten workshops geven, aan diverse soorten groepen mensen: volwassen, kinderen(kinderfeestjes), scholen, bedrijven, of bijv. een creatieve workshop in het kader van een feest (vrijgezellenfeest, babyshower, huwelijksfeest).

Workshops speksteen bewerken

Tijdens een workshop speksteen bewerken, kunnen mensen in een paar uur tijd (minimaal 2,5 uur) een klein beeldje maken. Speksteen is een zachte steensoort die je gemakkelijk kunt bewerken door middel van vijlen, zagen, boren en soms hakken. Door de steen te schuren, te polijsten en vervolgens in de was te zetten, wordt het beeldje glad, worden de kleuren veel intenser en gaat de werkstuk mooi glimmen. Deze workshop is geschikt voor kinderen en volwassenen en kan ook op locatie gegeven. worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Hartog.

Workshop plateelschilderen: Delftsblauw of Jugendstil

Bij een workshop plateel schilderen geeft Jolanda uitleg over het oude ambacht, de geschiedenis, het proces hoe plateel gemaakt wordt en de techniek van het schilderen. Daarna kunnen mensen zelf de penseel ter hand nemen. Er kan gewerkt worden op diverse modellen biscuit (biscuit is gegoten, ongeglazuurd aardewerk). Men kan individueel een product beschilderen, maar het is ook mogelijk om met bijvoorbeeld een groep mensen samen een groot tegeltableau te maken of bijv. een servies. Het beschilderde aardewerk wordt later door Jolanda geglazuurd en afgebakken in een keramiekoven. De werkstukken kunnen wanneer ze gebakken zijn, op afspraak opgehaald worden.

Deze workshop kan op locatie, maar kan ook gegeven worden in het Purmerends Museum, waar een grote collectie Jugendstil plateel aanwezig is, ter inspiratie.

Creatieve teambuilding

Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Jolanda Hartog maken de werknemers gezamenlijk een kunstwerk. De invulling van de workshops, het idee en de uitwerking van het beeld kunnen een weerspiegeling zijn van de doelstelling of het concept van het betreffende bedrijf. Het uiteindelijke kunstwerk, dat natuurlijk een mooie plek verdient in het bedrijfspand, is als het ware het visitekaartje van het bedrijf. Gedacht kan worden aan een ruimtelijk beeld (keramiek/speksteen), maar ook aan een groot (foto) doek voor aan de wand of bijvoorbeeld een handbeschilderd tegeltableau. Veel is mogelijk.

Voorbeeld workshop bij een organisatie: De Stenen Stad

De medewerkers van Woningbouw corporatie Intermaris Hoeksteen hebben samen, onder begeleiding van Jolanda Hartog, gewerkt aan een beeld voor in de entreehal van hun nieuwe pand. Tijdens een workshop hebben de medewerkers van verschillende kleuren speksteen prachtige huizen gemaakt. Van deze huizen heeft Jolanda Hartog een compositie gemaakt op een plak taxusboom en vervolgens heeft zij ‘dit plein’ op een sokkel bevestigd. Tijdens een workshop fotografie hebben de medewerkers diverse opstellingen gemaakt van de spekstenen huizen en deze hebben zij gefotografeerd. Van een aantal foto’s is een compositie gemaakt en deze is afgedrukt op een groot doek. Het fotodoek hangt in de hal achter het beeld. Het beeld en het doek versterken elkaar en vormen samen het kunstwerk: De Stenen Stad.