Over Jolanda Hartog
Beeldend kunstenaar

Jong geleerd…

Als kind al was ik altijd aan het tekenen of knutselen, aan het experimenteren met allerlei materialen. Mede door mijn enthousiaste moeder die mij hierin stimuleerde, altijd met nieuwe knutselideeën kwam en allerlei materialen voor mij verzamelde. Mijn lievelingsvakken op school waren handvaardigheid en tekenen en op advies van mijn keramiek- en tekendocent ben ik naar de kunstacademie gegaan en heb mijn 1e graad lesbevoegdheid handvaardigheid behaald aan de Hogeschool voor de Kunsten, academie voor beeldende vorming in de richting beeldhouwen en keramiek.

Beeldende vorming en kunstgeschiedenis

Voor kunstgeschiedenis studeerde ik af op het onderwerp Jugendstil Plateel, nog niet wetend dat ik dat ook later zelf zou gaan maken. Na mijn opleiding wilde ik me verdiepen in de ambachtelijk kant van keramiek. Eigenlijk bij toeval kwam ik terecht bij een bedrijfje dat handbeschilderd Delfts blauw aardewerk maakte. Ik had helemaal niks met Delfts blauw,.. toeristenspul….. Ik begon in de gieterij maar ging al snel zelf schilderen.

Delfts blauw en Jugendstil aardewerk

Hier heb ik het ambacht van het vervaardigen van Delfts blauw leren waarderen, vanaf het gieten in een mal, het schilderen, het glazuren en het stoken. Het is een vak op zich: een prachtig en bijna uitstervend beroep! Gelukkig had ik het geluk dat ik vrij werd gelaten in het maken van mijn eigen ontwerpen. Al gauw begon ik met mijn eigen serie handbeschilderd Jugendstil aardewerk.
Plateel schilderen werd mijn passie. Vijf jaar lang heb ik een Delfts blauw pottenbakkerij geleid op de Zaanse Schans. Ik schilderde fulltime gaf demonstaties over het proces. Mijn Delfts blauwe werk ging en gaat nog steeds de hele wereld over. Ieder stuk is uniek! Ieder bord of voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Samenwerking met Purmerends museum

Door mijn fascinatie voor plateelschilderen kwam ik in contact met het Purmerends museum, die bekend staat om haar prachtige Purmerends jugendstil plateel. Ik schilderde een serie ‘nieuwe jugendstil geïnspireerd op oude decors, voor de verkoop in de museumwinkel. Voor het museum ontwikkelde ik verschillende educatieve projecten gericht op het basisonderwijs.

Kunst en cultuureducatie

Bij het ontwikkelen van het Tekenschrift die in kader van het 75 jarig bestaan werd uitgereikt aan alle kinderen van Purmerend, kwam alles samen, mijn passie voor jugendstil, het stimuleren dat kinderen weer gaan tekenen, kinderen bekend maken met een stukje geschiedenis van Purmerends en het jugendstil plateel. Kunst en cultuur educatie komt samen. Een mooi project waar ik best trots op ben.
Lesgeven daar word ik blij van. Ik kom uit een gezin van onderwijzers…, het zit in mijn bloed.

Kunstencentrum van Purmerend

Vanaf 2005 ben ik met veel plezier en enthousiasme werkzaam bij het kunstencentrum van Purmerend, Cultuurhuis Wherelant. Beeldhouwen, keramiek, ruimtelijk, plateelschilderen, schoolprojecten, kinderateliers, teambuilding en community art projecten, atelier voor mensen met een beperking of psychiatrische achtergrond en atelier voor 2, een cursus voor mensen met alzheimer of parkinson samen met hun mantelzorger.

Jolanda Hartog

Begeleiding in het creatieve proces van anderen

Ik hou van mensen. Ik word blij als ik mijn passie voor creëren kan overbrengen en zo mensen/kinderen kan enthousiasmeren om zelf dingen te gaan maken. Het maakt mij niet uit jong of oud of welke doelgroep. Als ik lesgeef zoom ik in op de persoon voor me . Probeer me in te leven, mee te denken en van de zijlijn ieder op zijn eigen niveau in het creatieve proces te begeleiden/ te coachen. Het proces van creëren vind ik magisch! Wat wil iemand maken? welk verhaal wil hij/zij vertellen via zijn beeld of tekening/schilderij? Alles komt tijdens het creëren voorbij: soms twijfel of tegenslag, hoe ga je daar mee om? Soms out of the box experimenteren, het diepe in duiken. Iedere keer opnieuw keuzes maken. Waar word je blij van, wat klopt? Go with the flow! En vooral genieten van dit hele creatieve proces en uiteindelijk de verwondering over wat ze zelf gemaakt hebben. Zo mooi om te zien hoe het mensen in hun kracht zet. Dankbaar om mensen daarbij te begeleiden.

Bodycasting, een nieuwe uitdaging

Sinds afgelopen jaar ben ik ook met iets nieuw begonnen, namelijk Bodycasting, het maken van een beeld/kunstwerk van handen of lichaam. Ik maak als het ware een 3D kopie op ware grootte in gips of klei die ik bak en glazuur. Ook handen of een torso kunnen een verhaal vertellen. Samen hand in hand! Een blijvende herinnering scheppen, die vaak later alleen maar meer waarde krijgt.

Een afdruk van een torso maken kan ook een afscheidsritueel zijn bij bijvoorbeeld ziekte. Het kan ook helpen in je kracht te gaan staan en een bijdrage leveren in de acceptatie van je lichaam, van hoe je eruit ziet, wie je bent.

Ook tijdens het proces van bodycasting komt van alles voorbij. Soms komen er emoties bij kijken, het is intiem, het kan spannend zijn, maar het is vooral ook leuk met veel lol. Ik ervaar het als heel bijzonder om zo samen een afdruk te maken en daar uiteindelijk een mooi beeld van te creëren.

Beelden van speksteen, brons en klei

Ook mijn eigen beelden vertellen een verhaal. Ik werk graag met speksteen, brons of klei. Ik werk vanuit een idee, maar het uiteindelijke beeld ontstaat in het proces. Ik laat me inspireren door de natuur, moeder aarde, door dieren en het spirituele. Ik probeer te leven en te werken vanuit mijn gevoel en dat probeer ik over te brengen via mijn beelden. Thema’s in mijn werk zijn rust, meditatie, focus, (eigen) wijsheid, dankbaarheid en liefde. Daar word ik blij van!